Veelgestelde vragen

Betaal ik een eigen bijdrage voor ondersteuning uit de Wmo?

Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning die u thuis krijgt uit de Wmo. Het CAK int de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening in uw gemeente. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Uw gemeente kan voor kinderen tot 18 jaar alleen een eigen bijdrage vragen voor woningaanpassingen uit de Wmo.

Op de website van het CAK kunt u zelf berekenen hoe hoog u eigen bijdrage is voor de ondersteuning die u thuis krijgt vanuit de Wmo. Dit bedrag kan wel afwijken van het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen. De berekening geeft een globale indicatie.

Wat is het verschil tussen een persoonsgebonden budget (PGB) en zorg in natura?

Met een persoonsgebonden budget (PGB) bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder hoe u de zorg krijgt en waar u recht op heeft. U hoeft daar zelf niets voor te doen.U kunt met de zorgaanbieder afspraken maken over de manier waarop u zorg en ondersteuning krijgt. 

Een mix van zorg in natura en een PGB is soms ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als u een PGB heeft en verschillende soorten zorg nodig heeft. U kunt een PGB voor Wlz-zorg omzetten naar zorg in natura. In sommige gevallen kunt u zorg in natura ook omzetten naar een PGB. Zorg in natura omzetten naar een PGB kan als u aan de voorwaarden voor een PGB voldoet. Bij vragen kunt u contact opnemen met Carpe Diem.

Hoe kan ik huishoudelijke hulp aanvragen?

Voor het aanvragen van huishoudelijke hulp dient er in eerste instantie een indicatie gesteld te worden door de afdeling WMO van de gemeente waarin u woont. Dus de eerste stap die u hierin moet nemen is contact opnemen met het WMO-loket van de gemeente. Van hen ontvangt u een indicatiebesluit en daarmee kunt u bij Carpe Diem de huishoudelijke hulp aanvragen. 

Wilt u meer weten over onze diensten of een vrijblijvend gesprek aanvragen?

Klik hier
Website laten maken door Modual.